PUDDING MÂM XÔI

Đăng lúc: Aug 02, 2017

Tags: Món ngon trong ngày, Bánh, Pudding, Mâm xôi, Raspberry,

Share this Story

PUDDING MÂM XÔI


Nguyên liệu:

Phần pudding:

-         3 lá gelatin (7g)

-         200g mâm xôi xay nguyên chất, lọc qua rây để bỏ hạt

-          150 ml sữa tươi

-         50 ml kem tươi heavy cream

-         25 g đường

Phần sốt mâm xôi:

-         100g mâm xôi xay nguyên chất, lọc qua rây để bỏ hạt

-         20 g đường bột

-         1 muỗng cà phê nước cốt chanh

Cách làm:

1.    Ngâm gelatin trong nước đá cho đến khi mềm

2.    Đun lửa nhỏ, khuấy đều sữa, kem và đường cho đến khi đường tan chảy. Đừng đun sôi!

3.    Tắt bếp, chắt nước dư từ gelatin và thêm vào hỗn hợp trên.

4.    Khuấy đều cho đến khi gelatin hòa tan

5.    Ngâm nồi vào nước đá để nguội nhanh

6.    Đổ mâm xôi xay vào hỗn hợp, khuấy đều

7.    Chia hỗn hợp vào các lọ thủy tinh

8.    Để lạnh khoảng 4 tiếng (tốt nhất là để qua đêm)

9.    Về phần sốt mâm xôi, khuấy mâm xôi xay cùng với đường, nước cốt chanh cho đến khi đường tan chảy hoàn toàn

10.                       Nấu 3 – 4 phút trên lửa nhỏ để nước sốt dày và đặc lại. Đổ phần sốt vào một bình (hũ) kín khí.

11.                       Sau cùng, trước khi thưởng thức, đổ 1 lớp sốt mâm xôi lên pudding và thưởng thức thôi.

Ghi chú:

1.    1 lọ sẽ khoảng 100 ml pudding

2.    Bạn có thể sử dụng gelatin dạng bột để thay thế cho lá gelatin.

Nguồn: thedomesticgoddesswannabe.com

 ******

RASPBERRY PUDDING WITH RASPBERRY COULIS


Ingredients:

For the raspberry pudding:

-         3 sheets (7 g) gelatin

-         200 g raspberry puree, sieved to remove seeds

-         150 ml milk

-         50 ml heavy cream

-         25 g sugar

For the raspberry coulis:

-         100 g raspberry puree, sieved to remove seeds

-         20 g caster sugar

-         1 teaspoon (5 ml) lemon juice

Instructions:

1.    Soak the gelatin in ice water until softened.

2.    Over low heat, whisk the milk, cream and sugar until the sugar has melted. Do not allow the mixture to come to a boil!

3.    Turn off the heat, squeeze excess water from the gelatin and add this to the cream mixture.

4.    Whisk until the gelatin has completely dissolved.

5.    Place the saucepan in an ice bath until completely cool.

6.    Pour the raspberry puree into the mixture. Stir until well-combined.

7.    Divide the mixture among the pudding jars.

8.    Chill at least 4 hours (preferably over-night) until the pudding has set.

9.    To make the raspberry coulis, whisk together raspberry puree, sugar and lemon juice until the sugar has completely melted.

10.                       Cook a further 3-4 minutes on low heat so that the sauce thickens a little. Transfer the raspberry coulis into an air-tight container. Chill before using.

11.                       To serve, spoon some raspberry coulis onto the pudding.

Notes

1.    I used 100 ml pudding jars.

2.    You can use gelatin powder to replace the gelatin sheets but make sure to allow the gelatin powder to bloom in some of the milk before using. Please Google how to bloom gelatin powder.

Source: thedomesticgoddesswannabe.com

Cẩm Nang